Tai chi

TAI CHI


Kaj je Tai Chi Chuan?

Tai chi chuan ali skrajšano Tai či je starodavna kitajska veščina jačanja življenske energije, pot modrosti in dolgovečnosti, enostavna pot usklajevanja uma/telesa in hkrati zelo učinkovita borilna veščina. Večina nepoznavalcev dobi pri opazovanju nekoga, ki izvaja Tai či vtis, da gre samo za nekakšno veščino gibanja, ki spominja na balet, vendar je tako videti samo na zunaj. Pomemben del, ki je očem neviden se dogaja znotraj in je povezan z osredotočanjem pozornosti in vodenjem energije. Tai či je v resnici manj fizična veščina in bolj stanje nekakšne celovite telesne budnosti in pozornosti, um in telo sta v stanju sproščene pozornosti in se odzivata spontano.

Stres, ki je naš sovražnik številka ena za zdravje na kitajskem enačijo z neravnotežjem, zavedajo se, da naraščajoča in stalna napetost vodi v bolezen. Za odpravo stresa, doseganje sprostitve in ravnotežja uma / telesa uporabljajo v novejšem času tudi Tai chi chuan, ki je eden izmed zakladov kitajske zgodovine in se je kot učinkovita oblike sprostilne in zdravilne vadbe razširil po vsem svetu.


Kakšna je razlika, če vadimo Tai či kot sprostilno, meditativno in zdravilno vadbo ali pa kot borilno veščino?

Predvsem je bistvena razlika v količini vloženega truda in časa. Vadba Tai čija za zdravje in vitalnost zahteva približno 10 do 30 min vsakodnevne in fizično nezahtevne vadbe. Trening za doseganje borilne spretnost je fizično naporen, zahteva dolgoletno vadbo po več ur dnevno, pod nadzorom mojstra. Pri vadbi za sprostilno/meditativni vidik izvajamo kretnje čim bolj počasi in krožno, sprostilno dihamo in se bolj osredotočamo na znotraj. Pri borilnem tai chi-ju kretnje niso več počasne, temveč jih izvajamo hitro in ritmično. Osredotočamo se na nasprotnika pred nami in ga hočemo spraviti iz ravnotežja z različnimi prijemi in tehnikami(potiskanje, vzvodi itd.)da ga porazimo.


Kaj je namen vadbe Tai čija?

Namen vadbe Tai čija je vzpostaviti neprekinjen tok Či energije(Či je kitajski izraz za bioenergijo) v telesu, kar pomeni zdravje, vitalnost in dobro počutje. To dosežemo s tem, ko se naučimo odpravljati napetosti v telesu. Stres je eden glavnih razlogov za ustvarjanje zakrčenosti mišic in ostalih duševnih napetosti, ki povzročijo zastoj energije v telesu, kar pomeni nastanek pogojev za bolezen.


Zakaj deluje vadba Tai čija zdravilno?

Zdravilni učinki so povezani predvsem z učenjem veščine sproščanja skozi izvajanjem forme(vaje) – počasnih, krožnih kretenj, ki tekoče prehajajo eden v drugega. Ta način vadbe, ko z vso pozornostjo, v pokončni drži, izvajamo počasne kretnje in dihamo globoko. nam omogoča, da se jasno zavedamo telesa in odpravimo vse odvečne napetosti v telesu. Tai či je mojstrska veščina sproščanja v gibanju, uči nas kako na moder način uporabljati telo in s čim manj uporabe fizične sile – napenjanja, izvajati kretnje.


Pomen in način dihanja v Tai čiju?

Dihanje je v Tai čiju posebnega pomena, značilno je, da dihamo trebušno s prepono. Najpogosteje se uporablja način, da pri vdihu izbočimo spodnji trebušni del, pri izdihu pa ta del potegnemo na noter. Dih moramo spustiti v energijsko točko Tan tien, ki se nahaja okoli 5cm pod popkom. Tan tien je energijski center v katerem najlažje s pomočjo globokega, lahkotnega dihanja zbiramo či energijo. Takšen način dihanja ne pomeni, da v resnici dihamo s trebuhom, temveč da trebušne mišice pritiskajo pri dihanju na pljuča in naredijo dihanje bolj temeljito.

Zdravilni učinki takšnega dihanja so: masaža notranjih organov, pospeševanje krvnega pretoka, jačanje srčne mišice, povečanje vitalne kapacitete pljuč. Tovrstno dihanje nas duševno umiri, uravnovesi in zbistri um – izboljša pozornost.


Na kaj vse vpliva zdravilno vadba Tai čija?

Ohranjanje pokončne telesna drža, pri izvajanju kretenj blagodejno vpliva na pravilno držo hrbtenice in na težave v spodnjem delu hrbta. Mišice in tetive se pri takšni vadbi blago rastezajo in jačajo, zato je to odličen način vzdrževanja celotnega mišičevja še posebej primeren za tiste, ki so starejši ali okrevajo po poškodbah. Gibljivost vseh sklepov se postopoma poveča, saj jih s takšnim načinom vadbe redno »naoljimo«. Pretok krvi po ožilju se izboljša, zaradi boljšega delovanja srca in splošne odprave napetosti v krvožilnem sistemu. Posledica je odprava občutka mrzlih rok ali nog, splošno boljše počutje in večja telesna čilost. Na duševni ravni nam občutek obvladovanja telesa prinese večjo samozavest, umirjenost in splošno uskladitev uma in telesa.


Komu priporočamo vadbo Tai čija?

Vadba je praktično primerna za vse, od 14 leta navzgor. Predvsem jo priporočamo vsem tistim, ki si želijo na lahkoten način obvladati telo, ostati gibčni, izboljšati zdravje, umiriti duha. Ta način je zelo primeren za starejše in tiste, ki ne zmorejo izvajati vadbe, pri katerih se z sunkovitimi kretnjami in poskakovanjem obremenjujejo sklepi(predvsem gležnji, kolena, boki) ter se kretnje izvajajo v hitrem ritmu, ki lahko preobremeni srce. Tai či je potrjeno učinkovit kot antistresna vadba in za odpravo splošne utrujenosti.


Kakšni so občutki pri vadbi Tai čija?

Po navedbah vadečih takšen način izvajanja kretenj ustvarja nekakšen značilen in prijeten občutek v telesu, sproščeno/ umirjeno stanje uma in telesa. Za tovrstno vadbo je značilno, da na koncu ne odidemo utrujeni, temveč z več energije kot pred vadbo, telo je lahkotno počutimo se čile in vitalne.

Comments are closed