TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA (TKM)

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA (TKM)


 Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je medicinski sistem, ki obstaja in se razvija že več tisoč let, uporablja pa ga četrtina svetovnega prebivalstva. Tako kot zahodna medicina je TKM popoln medicinski sistem, ki vsebuje: medicinsko znanost, šolstvo, organizacijo zdravstva v smislu preventive, kurative in rehabilitacije. V teoriji in praksi se TKM in zahodna medicina zelo razlikujeta – tako glede dojemanja delovanja človeškega telesa, kakor tudi razumevanja vzrokov bolezni in načinov njihovega zdravljenja. Obe vrsti medicinskih sistemov imata tudi skupne točke in se dobro dopolnjujeta. TKM je logičen, sistematičen in urejen medicinski sistem, ki je podrejen svojemu osnovnemu humanemu cilju – ohraniti in povrniti zdravje.
V TKM velja načelo, da bolezen nastane zaradi porušenega ravnovesja v telesu. Ker je potemtakem pravilno notranje ravnovesje ključ do zdravja, si TKM prizadeva z različnimi metodami uravnotežiti delovanje celotnega človeškega sistema. Na ta način se telo sámo pozdravi. Cilj TKM je pri zdravljenju odpraviti vzroke zdravstvenih težav in ne le simptomov. Najpogostejše metode zdravljenja v TKM so akupunktura, masaža tui-na z akupresuro, avrikuloterapija, refleksoterapija, uporaba vakuumskih kozarcev – ‘ventuz’ in uporaba naravnih zdravil rastlinskega in mineralnega izvora. Velik pomen daje TKM tudi pravilnemu prehranjevanju in telesni vadbi. Cilj TKM je tudi odkrivanje in odpravljanje nepravilnosti, še preden povzročijo trajne telesne spremembe ali poškodbe, zato se poudarja zmernost in preventiva, s katerima si človek ohranja ali povrne zdravje. Koncept ‘Qi’-ja je osnovni element vse stare kitajske filozofije. Qi pomeni življenjsko silo oziroma osnovno energijo telesa. Je nevidna sila ali energija, ki prosto teče po telesu zdravega človeka. Kadar pa je osnovna energija Qi oslabljena, ovirana ali blokirana, ljudje zbolimo. Bolezen posledica blokade in ne obratno. Kitajska medicina temelji na teorijah o yin-u (阴) in yang-u (阳), nauku o petih elementih (五行), nauku o notranjih organih (藏象), nauku o omrežju kanalov (經絡), nauku o razlikovanju bolezni in obširnem poznavanju rastlinske oziroma zeliščne farmakologije.


AKUPUNKTURA

Akupunktura je zelo stara kitajska metoda zdravljenja, ki temelji na vbadanju iglic v točno določene točke na telesu. Čeprav jo danes pri nas marsikdo še vedno smatra za alternativno zdravljenje, je akupunktura že od konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let uradna metoda zahodne medicine. Zaradi nekaterih vidnih uspehov jo je Svetovna zdravstvena organizacija priznala in izdelala tudi listo bolezenskih stanj, pri katerih je priporočeno zdravljenje z akupunkturo. V Sloveniji je le akupunktura uradno priznana kot komplementarna medicina, in sicer kot del tradicionalne kitajske medicine. Akupunktura je metoda zdravljenja, ki je pri ljudeh vedno bolj priljubljena, saj je naravna metoda in nima stranskih učinkov. Pri nas jo medicina uporablja predvsem za lajšanje bolečin. Z njo uspešno zdravi glavobole in bolečine po poškodbah.


AKUPUNKTURNE TOČKE

Akupunkturne točke so mesta na površini telesa, ki ob draženju vplivajo na pretok energije Qi po meridianih in posredno vplivajo na notranje organe. Akupunkturnih točk je več, uporablja pa se jih približno 365. S sodobnimi merilnimi tehnikami so uspeli dokazati, da je na teh točkah na koži zmanjšan električni upor, kar pomeni povečano prevodnost. Pri odpravljanju bolezenskih nevšečnosti z različnimi načini stimuliranja teh točk skušamo doseči uravnovešanje pretoka energij v telesu in s tem sprožiti samozdravljenje.

     


KOZMETIČNA AKUPUNKTURA

Kozmetična akupunktura je obrazna akupunktura in masaža, ki kožo obnovi in ji povrne mladostni videz – brez kirurških posegov, injekcij ali kemikalij. S kozmetično akupunkturo izboljšamo stanje kože (tudi aken) in upočasni se proces staranja kože, saj terapija izjemno izboljša lastno funkcijo kože za regeneracijo. Terapija okrepi metabolizem kožnih celic, bolje se odvajajo strupi in nastajajo nove kožne celice in kolagen. S terapijo se tudi okrepijo obrazne mišice, ki postanejo bolj prožne, kar daje obrazu vitalnejši in mlajši izgled. Koža se napolni in navlaži od znotraj, kar pripomore  k zmanjšanju gub in aken, od zunaj pa koža dobi novo svežino in lep zdrav sijaj. Vse to s pomočjo telesu lastne energije!

Pričakovani rezultati kozmetične akupunkture:
o    izboljšana tekstura, vitalnost in zdravje kože
o    boljša gibljivost obraznih mišic
o    bolj napeta koža na obrazu in manjše gube – svež in mlajši videz
o    odstranitev kožnih in starostnih lis, zmanjševanje rdečice oči in kože
o    preprečitev povešanja vek in zmanjševanje podbradka
o    zmanjšanje oteklin pod očmi in podočnjakov
o    manjše pore in odstranjevanje aken
o    še posebej primerna za ljudi, ki hujšajo, saj napne kožo in ohranja njeno prožnost

Kozmetična akupunktura uporablja metode tradicionalne kitajske akupunkture in akupresure za izboljšanje pretoka energije in krvi na obrazu. Med zdravljenjem se v kožo na različnih predelih obraza in telesa vstavi več kot las tankih igel, kar po obrazu sproži proces kroženja energije in krvi, obogatene s kisikom. Akupunktura okrepi metabolizem kožnih celic, odvaja strupe in pomaga pri procesu nastajanja novih kožnih celic. Akupunktura in masaža krepita obrazne mišice in omogočata, da postanejo mišice bolj prožne, kar daje obrazu vitalnejši in mlajši izgled. Koža se od znotraj navlaži, napolni in gube se zmanjšuje s pomočjo telesu lastne. Hkrati se zdravi tudi celotno telo in krepi delovanje notranjih organov. Terapija kozmetične akupunkture je zelo sproščujoča, mirna in neboleča, zagotavlja pa varno, naravno in ugodno alternativo kozmetičnim postopkom, ki vključujejo operacijske posege, injekcije ali kemikalije. Poleg tega ima dolgotrajni učinek, saj spodbuja pretok življenjske energije Qi po vsem telesu. Kozmetična akupunktura je veliko bolj varna kot kozmetične injekcije in druge sestavine, ki jih vnašamo v telo.
Trajanje zdravljenja in število terapij
Priporočeno število terapij je nekje med 7-12, odvisno od starosti in stanja kože. V večini primerov lahko opazimo vidno izboljšanje že po enem sklopu terapij. Kasneje lahko učinek zdravljenja ohranjamo z eno terapijo mesečno.
Zdravljenje vključuje:
Diagnostiko po sistemu TKM, obrazno terapijo (akupunkturo, akupresuro, masažo), akupunkturo po telesu za splošno krepitev organov, ki so odgovorni za kožo, čiščenje, vlaženje tkiv, svetovanje o prehrani, prehranskih dopolnilih, zeliščni terapiji ter navodila za obrazno higieno.

In akupunktura proti aknam?
V kitajski medicini si akne razlagajo kot strup, ki ga povzročata vročina in vlaga v telesu. Diagnoza je postavljena glede na lokacijo in izgled aken, terapija je tako prilagojena vsakemu pacientu posebej.

 

Comments are closed