TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA (TKM)

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA (TKM)


 Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je medicinski sistem, ki obstaja in se razvija že več tisoč let, uporablja pa ga četrtina svetovnega prebivalstva. Tako kot zahodna medicina je TKM popoln medicinski sistem, ki vsebuje: medicinsko znanost, šolstvo, organizacijo zdravstva v smislu preventive, kurative in rehabilitacije. V teoriji in praksi se TKM in zahodna medicina zelo razlikujeta – tako glede dojemanja delovanja človeškega telesa, kakor tudi razumevanja vzrokov bolezni in načinov njihovega zdravljenja. Obe vrsti medicinskih sistemov imata tudi skupne točke in se dobro dopolnjujeta. TKM je logičen, sistematičen in urejen medicinski sistem, ki je podrejen svojemu osnovnemu humanemu cilju – ohraniti in povrniti zdravje.
V TKM velja načelo, da bolezen nastane zaradi porušenega ravnovesja v telesu. Ker je potemtakem pravilno notranje ravnovesje ključ do zdravja, si TKM prizadeva z različnimi metodami uravnotežiti delovanje celotnega človeškega sistema. Na ta način se telo sámo pozdravi. Cilj TKM je pri zdravljenju odpraviti vzroke zdravstvenih težav in ne le simptomov. Najpogostejše metode zdravljenja v TKM so akupunktura, masaža tui-na z akupresuro, avrikuloterapija, refleksoterapija, uporaba vakuumskih kozarcev – ‘ventuz’ in uporaba naravnih zdravil rastlinskega in mineralnega izvora. Velik pomen daje TKM tudi pravilnemu prehranjevanju in telesni vadbi. Cilj TKM je tudi odkrivanje in odpravljanje nepravilnosti, še preden povzročijo trajne telesne spremembe ali poškodbe, zato se poudarja zmernost in preventiva, s katerima si človek ohranja ali povrne zdravje. Koncept ‘Qi’-ja je osnovni element vse stare kitajske filozofije. Qi pomeni življenjsko silo oziroma osnovno energijo telesa. Je nevidna sila ali energija, ki prosto teče po telesu zdravega človeka. Kadar pa je osnovna energija Qi oslabljena, ovirana ali blokirana, ljudje zbolimo. Bolezen posledica blokade in ne obratno. Kitajska medicina temelji na teorijah o yin-u (阴) in yang-u (阳), nauku o petih elementih (五行), nauku o notranjih organih (藏象), nauku o omrežju kanalov (經絡), nauku o razlikovanju bolezni in obširnem poznavanju rastlinske oziroma zeliščne farmakologije.


AKUPUNKTURA

Akupunktura je zelo stara kitajska metoda zdravljenja, ki temelji na vbadanju iglic v točno določene točke na telesu. Čeprav jo danes pri nas marsikdo še vedno smatra za alternativno zdravljenje, je akupunktura že od konca šestdesetih in začetka sedemdesetih let uradna metoda zahodne medicine. Zaradi nekaterih vidnih uspehov jo je Svetovna zdravstvena organizacija priznala in izdelala tudi listo bolezenskih stanj, pri katerih je priporočeno zdravljenje z akupunkturo. V Sloveniji je le akupunktura uradno priznana kot komplementarna medicina, in sicer kot del tradicionalne kitajske medicine. Akupunktura je metoda zdravljenja, ki je pri ljudeh vedno bolj priljubljena, saj je naravna metoda in nima stranskih učinkov. Pri nas jo medicina uporablja predvsem za lajšanje bolečin. Z njo uspešno zdravi glavobole in bolečine po poškodbah.


AKUPUNKTURNE TOČKE

Akupunkturne točke so mesta na površini telesa, ki ob draženju vplivajo na pretok energije Qi po meridianih in posredno vplivajo na notranje organe. Akupunkturnih točk je več, uporablja pa se jih približno 365. S sodobnimi merilnimi tehnikami so uspeli dokazati, da je na teh točkah na koži zmanjšan električni upor, kar pomeni povečano prevodnost. Pri odpravljanju bolezenskih nevšečnosti z različnimi načini stimuliranja teh točk skušamo doseči uravnovešanje pretoka energij v telesu in s tem sprožiti samozdravljenje.

     


KOZMETIČNA AKUPUNKTURA

Kozmetična akupunktura je obrazna akupunktura in masaža, ki kožo obnovi in ji povrne mladostni videz – brez kirurških posegov, injekcij ali kemikalij. S kozmetično akupunkturo izboljšamo stanje kože (tudi aken) in upočasni se proces staranja kože, saj terapija izjemno izboljša lastno funkcijo kože za regeneracijo. Terapija okrepi metabolizem kožnih celic, bolje se odvajajo strupi in nastajajo nove kožne celice in kolagen. S terapijo se tudi okrepijo obrazne mišice, ki postanejo bolj prožne, kar daje obrazu vitalnejši in mlajši izgled. Koža se napolni in navlaži od znotraj, kar pripomore  k zmanjšanju gub in aken, od zunaj pa koža dobi novo svežino in lep zdrav sijaj. Vse to s pomočjo telesu lastne energije!

Pričakovani rezultati kozmetične akupunkture:
o    izboljšana tekstura, vitalnost in zdravje kože
o    boljša gibljivost obraznih mišic
o    bolj napeta koža na obrazu in manjše gube – svež in mlajši videz
o    odstranitev kožnih in starostnih lis, zmanjševanje rdečice oči in kože
o    preprečitev povešanja vek in zmanjševanje podbradka
o    zmanjšanje oteklin pod očmi in podočnjakov
o    manjše pore in odstranjevanje aken
o    še posebej primerna za ljudi, ki hujšajo, saj napne kožo in ohranja njeno prožnost

Kozmetična akupunktura uporablja metode tradicionalne kitajske akupunkture in akupresure za izboljšanje pretoka energije in krvi na obrazu. Med zdravljenjem se v kožo na različnih predelih obraza in telesa vstavi več kot las tankih igel, kar po obrazu sproži proces kroženja energije in krvi, obogatene s kisikom. Akupunktura okrepi metabolizem kožnih celic, odvaja strupe in pomaga pri procesu nastajanja novih kožnih celic. Akupunktura in masaža krepita obrazne mišice in omogočata, da postanejo mišice bolj prožne, kar daje obrazu vitalnejši in mlajši izgled. Koža se od znotraj navlaži, napolni in gube se zmanjšuje s pomočjo telesu lastne. Hkrati se zdravi tudi celotno telo in krepi delovanje notranjih organov. Terapija kozmetične akupunkture je zelo sproščujoča, mirna in neboleča, zagotavlja pa varno, naravno in ugodno alternativo kozmetičnim postopkom, ki vključujejo operacijske posege, injekcije ali kemikalije. Poleg tega ima dolgotrajni učinek, saj spodbuja pretok življenjske energije Qi po vsem telesu. Kozmetična akupunktura je veliko bolj varna kot kozmetične injekcije in druge sestavine, ki jih vnašamo v telo.
Trajanje zdravljenja in število terapij
Priporočeno število terapij je nekje med 7-12, odvisno od starosti in stanja kože. V večini primerov lahko opazimo vidno izboljšanje že po enem sklopu terapij. Kasneje lahko učinek zdravljenja ohranjamo z eno terapijo mesečno.
Zdravljenje vključuje:
Diagnostiko po sistemu TKM, obrazno terapijo (akupunkturo, akupresuro, masažo), akupunkturo po telesu za splošno krepitev organov, ki so odgovorni za kožo, čiščenje, vlaženje tkiv, svetovanje o prehrani, prehranskih dopolnilih, zeliščni terapiji ter navodila za obrazno higieno.

In akupunktura proti aknam?
V kitajski medicini si akne razlagajo kot strup, ki ga povzročata vročina in vlaga v telesu. Diagnoza je postavljena glede na lokacijo in izgled aken, terapija je tako prilagojena vsakemu pacientu posebej.

 

________________________________________________________________________________

MERIDIANI V ZAHODNI MEDICINI – Ameriški raziskovalci potrdili obstoj meridianov

ZDA so sporočile, da so odkrili meridiane kitajske medicine in da bo svetovna medicina vstopila v novo dobo!

Globalni šok zaradi ameriških volitev v tem obdobju, je privedel do zanemarjanja številnih drugih pomembnih novic. Ugotovili smo, da so pred kratkim številni ameriški znanstveniki objavili članke v mednarodno priznani reviji “Scientific Reports”, v katerih so poudarili, da so z najnovejšo tehnologijo v človeškem telesu odkrili “avtocesto tekočin”. Raziskovalci so povedali, da se novo odkrito omrežje, v človeškem telesu, širi po tanki plasti gostega vezivnega tkiva in je med seboj povezano s presnovnimi tkivi, ki se nahajajo pod kožo, pa tudi znotraj črevesja, pljuč, krvnih žil in mišic. Oblikuje mrežo, podprto z močno prilagodljivo beljakovinsko mrežo, ki je napolnjena s tekočino.

Znanstveniki že dolgo nezavedno uničujejo strukturo intersticijskega tkiva v postopku seciranja, ko se tekočina v njem izprazni in opazuje pod mikroskopom, so le preprosto vezno tkivo. Zaradi tega tudi nikoli prej niso zaznali prisotnosti meridianov. Najnovejše odkritje je uporaba nove tehnologije, imenovane konfokalni laserski mikroendoskop na osnovi sonde, ki zagotavlja mikroskopski pogled na živo tkivo namesto fiksno tkivo.

Ameriški raziskovalci so v članku povedali: “Sistem meridianov kitajske medicine v  zahodni medicini do zdaj, ni obstajal in je bil vedno glavna uganka sodobne medicine. Naše ugotovitve raziskav dokazujejo, da meridiani kitajske medicine obstajajo. To v razvoju medicine predstavlja potrebno teoretično podporo, ki bo zagotovo spodbudila povezovanje kitajske medicine in svetovne medicine ter ustvarila novo dobo! ”

V preteklosti so nekateri zahodni zdravniki verjeli, da je opis meridianov v “Huangdi Nekingu” zelo natančen, saj je ta jasno rekel, da se meridiani vidijo s prostim očesom. Večji se imenujejo meridiani, tanjši pa kolaterali. Na primer, pri izvajanju kirurških posegov zdravniki zelo jasno vedo, kakšne krvne žile in živci so na mestu kirurškega posega. Pri operaciji bodo pazili, da ne bi slučajno poškodovali živcev in ožilja. Toda katerega kirurga bi skrbelo, ali med operacijo prereže meridiane? Kitajska medicina narekuje, da šest od dvanajstih meridianov človeškega telesa prehaja skozi spodnje okončine. Meridiani spodnjih okončin lahko vplivajo na delovanje jeter, ledvic in želodca. Pri bolnikih z amputacijami je teh šest meridianov prekinjenih, vendar pa, z izjemo neprijetnosti hoje, njihovi notranji organi niso prizadeti in so vsi normalni.

Meridiani so energetske poti človeškega telesa. Meridiani so velike poti, enakovredne drevesnim deblom, kolaterali so majhne poti, enakovredne vejam, akupunkturne točke pa so stičišča med tem sistemom energetskih poti in površino telesa. Akupunktura uporablja ta stičišča za obnovo nenormalnih poti. Kitajski predniki so že zdavnaj rekli, da so meridiani cirkulacijski kanali tkivne tekočine. Na primer, v “Huangdi Neijing · Suwen · Meridians” piše: pijte v želodec, prelijte esenco in qi, prenesite se do vranice, razpršite vranico in se vrnite v pljuča, uredite plovno pot, prenesite mehur navzdol in razporedite vodne kanale. Pet elementov je vzporednih. S kombinacijo sodobnih znanstvenih raziskav o vodi vemo, da meridiani v kitajski medicini opisujejo vodne poti. Za zahodno medicino, kot že rečeno, meridiani dolgo niso obstajali, zdaj pa je po napornih raziskavah ameriških znanstvenikov resnica končno prišla na dan. Meridiane je mogoče opazovati šele, ko je tekočina živega telesnega tkiva polna, metoda disekcije pa povzroči izgubo tkivne tekočine. Ko bo pot meridianov potrjena, se bo celotno zdravstvo soočilo z velikimi spremembami, saj je le-to, v preteklosti preveč pozornosti namenilo makro stvarem, mikro stvari je ignoriralo. Zakoni narave vedno določajo del v celoti, torej mikro v makro.

Poti meridianov imajo na človeško telo večji vpliv, kot živci in krvne žile. Z njihovo pomočjo odkrivamo nov in učinkovitejši način zdravljenja bolezni. Kitajska medicina bolezni dejansko zdravi tako, da izkopava in blokira meridiane. Za hiperfunkcijo celic bo akupunktura blokirala prehranske kanale (meridiane). Brez prehrane se bo hiperaktivnost naravno ustavila; Izsušite njegove prehranske kanale (meridiane), poskrbite za večjo prehrano in naravno izboljšajte njegovo delovanje. To se bistveno razlikuje od farmakologije zahodne medicine, ki neposredno ubija obolele celice. Lahko rečemo, da dokaz o obstoju meridianov, posredno dokazuje tudi znanstveno naravo farmakologije kitajske medicine. Ta vrsta univerzalne povezave ima več ravni. Makro nivo so živci in krvne žile, ki so dimenzijski snopni kanali, po katerih se lahko hitro prenašajo informacije in energija. Živci in krvne žile so povezani z lokalnimi celicami, ki so neposredno povezane s preživetjem celic.

Ne smemo pozabiti, da so meridiani pravzaprav povsod po telesu, saj človeško telo vsebuje 70% vode, vse celice pa so infiltrirane v tkivno tekočino. Splošno univerzalno povezavo dosežemo s stalno vodo v telesu. Ko se bo zahodna medicina začela zavedati, da je pomen meridianov velik, bo posredno dokazala naravo kitajske medicine. Za primer vzemite odnos med človekom in naravo. Zahodna medicina je bila vedno vraževerna glede natančnih instrumentov. Če ne morete opaziti povezave med človekom in naravo, mislite, da je človek osamljen v vesolju. Zdaj so ljudje postopoma spoznali, da narava na človeško telo vpliva predvsem z vodo in ta voda, v glavnem, obstaja v sistemu meridianov oz. so meridiani nekakšen medij komunikacije med človekom in naravo. Ko bomo to spoznali, se bo razkrila znanstvena narava razumevanja vzroka bolezni tradicionalne kitajske medicine. Iz tega lahko izpeljemo, da ljudje živijo, ko ustrezajo naravi in umrejo, ko kršijo naravo, bolezen pa je plod vse močnejšega protislovja med človekom in naravo. Na enak način so se pojavile tudi napake zahodne medicine pri razumevanju vzroka bolezni. Ne zaradi bolezni celic, temveč okolja tkivne tekočine, od katerega so celice odvisne za preživetje. Zato je bolezen odtujitev okolja tkivne tekočine, zaradi česar se morajo spremeniti. Da bi bolezen resnično odpravili iz korenin, je treba spremeniti okolje tkivne tekočine.

Velik kitajski znanstvenik g. Qian Xuesen, je pred smrtjo ustanovil znanost in medicino tradicionalne kitajske medicine. Vedno je verjel, da je tradicionalna kitajska medicina vrhunska znanost o življenju. Zahodne države skrivnosti tradicionalne kitajske medicine, ne morejo rešiti s sodobnimi znanstvenimi orodji in metodami. Škoda le, da so bile besede gospoda Qian Xuesena dolgo skrite. Trenutno številni medicinski znanstveniki v ZDA verjamejo, da se znanstveni dokazi o kitajski medicini postopoma uveljavljajo. Ko so dokazana vsa osnovna načela kitajske medicine, lahko človeška družba v celoti prepozna superiornost kitajske medicine. Lahko bi rekli, da kitajska medicina, postopoma postaja vodilna človeška medicina. Navsezadnje holografska celostna metoda kitajske medicine, presega znanja in zmožnosti zahodne medicine.

Comments are closed