Zdravljenje depresije

ZDRAVLJENJE DEPRESIJE               Tel: 040-127-125

 
Čustva in notranji organi


Po načelih Tradicionalne kitajske medicine je čustvena aktivnost pri ljudeh močno povezana s fiziološkim delovanjem notranjih organov. Čustvovanje človeka določa in se kaže preko petih glavnih notranjih organov, ki se povezujejo s petimi glavnimi čustvi:
•    srce in sreča,
•    jetra in jeza,
•    pljuča in zaskrbljenost,
•    ledvice in tesnoba,
•     vranica in strah.
Čustva so izredno pomemben vidik TKM, saj sta čustvena uravnovešenost in blagostanje bistvenega pomena za zdravje posameznika. Če čustva in pripadajoči organi niso v ravnovesju in je oviran normalen pretok telesne energije, to povzroča različne zdravstvene težave. Še posebej pogoste so težave z depresijo. Prav tako lahko težave povzroča prekomerno čustvovanje, ki negativno vpliva na delovanje organa. Torej povezava med čustvi in pripadajoč notranjim organom deluje v obe smeri.

Srce

V TKM je srce »nadzorno središče« in vladar duha, zavesti, mišljenja, čustev in ostalih dejavnosti in je vodilen in dominanten organ. Srce nadzira pozitivna čustva sreče in veselja. Čustva sreče in veselja, zadovoljstva in radosti v običajni meri so normalen in pričakovan odziv na določene zunanje dražljaje in informacije. Primerna mera veselja lahko sproži kri in spodbudi pretok osnovne energije ‘Qi’ po telesu. Normalno delovanje srca pomeni normalno mero sreče in veselja.
Kadar pa je srce in delovanje čustev sreče in veselja predolgo časa v neravnovesju, se to lahko kaže kot stanje depresije. Prav tako lahko depresijo povzroča prekomerna sreča in vzhičenost, saj t škoduje Ognju v telesu. Pogosti simptomi so pomanjkanje energije, volje in motivacije, zanosa, vitalnosti, in obupanost.

Jetra

Jetra so v Tradicionalni kitajski medicini zelo pomemben notranji organ, ki nadzoruje in uravnava pretok krvi in osnovne energije ‘Qi’ v telesu. Jetra so povezana s čustvi jeze, frustracijami, zamero in čemernostjo. Prekomerna jeza, ki se ne sprošča ali potlačena jeza, ki zastaja v telesu, je stara energija, ki se kopiči in slabi jetrni meridian in posledično poškoduje jetra. Ko organ ni v ravnovesju in je moten pretok telesne energije, se to odraža na počutju človeka. Pogosto je navznoter obrnjena jeza in porušeno jetrno ravnovesje izvor depresije.
Ljudje z oslabljenim delovanjem jeter in Ognja so bolj podvrženi hitri jezi in prekomernemu izražanju čustev jeze. Posebej so temu podvržene ženske, saj tako kot zastoj energije tudi zastajanje krvi v jetrih povzroča težave in tako so ženske pred menstrualnim ciklusom, ki imajo oslabljen jetrni meridian, bolj dovzetne za pretirano jezljivost.

Pljuča

Pljuča so notranji organ, ki ga v TKM povezujemo z zaskrbljenostjo. Pljuča ustvarjajo osnovno energijo Qi in jo z dihanjem zraka potiskajo po celem telesu. Kadar je pljučni meridian šibek, posebej pogosto v povezavi z oslabljenim delovanjem vranice, je to pogost vzrok za astmatično obolenje in nabiranje sluzi v telesu. Šibka pljučna energija in neravnovesje organa pomeni šibko in bolj plitvo dihanje, ki vodi v prekomerno zaskrbljenost, intenzivno žalost, potrtost, nekontroliran jok in nezanimanje. Prekomerna čustva skrbi in potrtosti lahko zavirajo nastajanje osnovne energije ‘Qi’ v pljučih in škodujejo delovanju pljuč, kar se kaže kot občutek, da smo brez energije in potrti ter žalostni. Ko so pljuča šibka, smo ljudje bolj podvrženi nenehnim občutkom zaskrbljenosti in žalosti.

Ledvice

Nemoteno delovanje ledvic je pomembno za celotno delovanje telesa, saj so ledvice organ, ki oskrbujejo z energijo številne druge telesne sisteme. Pomembno vlogo igrajo pri prečiščevanju, prenovi organizma in so organ dobrega počutja in pomlajevanja. Kadar je osnovni ‘Qi’ ledvic neuravnovešen, se pogosto pojavlja bojazljivost, nepojasnjen strah, negotovost in depresijo spremljajo napadi panike. Še posebej so napadi značilni med spanjem in zbudimo se lahko v močni paniki. Navadno do tega pride še pogosteje, kadar so zelo šibki tako ledvici kot tudi srce.

Vranica

Vranica je organ, ki skrbi za nastanek krvi in osnovne energije ‘Qi’ ter za ohranjanje krvi v žilah. Je organ, ki ga TKM povezuje s čustvi skrbi, nelagodja, tesnobe in prekomernega razmišljanja, saj nadzoruje premišljevanje in voljo človeka. Če je premišljevanje v mejah normale, je pretočnost krvi in energije ‘Qi’ običajna, in je običajna tudi mentalna aktivnost. Prekomerno, prepogosto ali predolgo premišljevanje in čustvena vpetost pa vodijo v neravnovesje energije vranice in iztrošenost energije, saj je porabimo več, kot jo lahko vranica proizvede v določenem času.
Nezadostno delovanje vranice lahko vodi v depresijo. Kaže se kot utrujenost, apatičnost, slabši spomin, nespečnost, zmanjšan tek in želodčne težave. Posebej pogosto se depresija, ki izvira iz neravnovesja energije vranice, pokaže kot primanjkljaj energije v popoldanskem času, nekateri ljudje zaradi šibkega delovanja vranice in Ognja doživljajo tudi vročinske oblive in imajo pogosto vročino.

 

Povezave med organi in elementi


Delovanje notranjih organov ni neodvisno ampak je medsebojno povezano v stabilno in harmonično celoto. Vseh pet organov je v medsebojnih odnosih, se stimulira, nadzoruje in tudi zavira. Najbolj preprosto lahko razmerje med organi ponazorimo s prispodobo odnosa mati-otrok. Vsak element v krogu skrbi za naslednji element na svoji desni strani v krožnem toku, saj tako poteka tudi energija po našem telesu, torej je ‘mati’ sosednjemu elementu. Istočasno pa je vsak element ‘otrok’ predhodnemu elementu na levi strani. Srce je mati vranice in otrok jeter. Vranica je mati pljučem in otrok srca, pljuča so mati ledvicam in otrok vranice, ledvice mati jetrom in otrok pljuč, jetra so mati srcu in otrok ledvic. Les podkuri Ogenj (jetra stimulirajo srce), Ogenj stimulira Zemljo (srce stimulira vranico), Zemlja proizvaja Kovino (vranica stimulira delovanje pljuč), Kovina Vodo (pljuča pomagajo ledvicam), Voda pa proizvaja Les (ledvice stimulirajo jetra). Elementi in notranji organi pa se medsebojno tudi nadzirajo in zavirajo delovanje določenega organa. Les odpravlja zastoje v Zemlji (jetra nadzirajo vranico), Ogenj nadzira Kovino (srce nadzira pljuča), Zemlja uravnava delovanje Vode (vranica nadzoruje ledvice), Kovina nadzira Les (pljuča zavirajo pretirano delovanje jeter), Voda pa nadzoruje Ogenj (ledvice nadzirajo srce).

Vsak od naštetih notranjih organov ima pomembno posamezno funkcijo, prav tako pa se pomembno medsebojno povezujejo in uravnovešajo. Tako je na primer še posebej pomembno porušeno ravnovesje med srcem in ledvicami, katerega posledica je nihanje razpoloženja med pretiranim veseljem in srečo ter strahom. Pogoste posledice so izredna utrujenost, nespečnost, razbijanje srca in vrtoglavica. Tudi jetra in pljuča tvorijo pomembno medsebojno povezavo in če sta organa neuravnovešena, nihamo med jezo in žalostjo, posledice pa se kažejo v razpoloženju in tudi težavah s prebavo ter pogostim prebujanjem iz nočnega spanca.

 

Zdravljenje depresije – z akupunkturo


Akupunktura je metoda, ki spodbuja delovanje Ognja v telesu, vzpostavi in ohranja ravnovesje delovanja Ognja in meridianov, kot tudi notranjih organov, pomaga pri normalnem čustvovanju ter tako posledično zdravi depresijo. Terapija akupunkture seže globoko v notranjost, do samega izvora problema.
Poleg terapije akupunkture je za ravnovesje meridianov in spodbujanje delovanja Ognja v telesu zelo primerna vadba Tai Chi-ja in Qi Gong-a in druge raztezalne vaje, ki jih naučimo in pokažemo vsakemu posamezniku. Ker se zavedamo, da je pri pacientih z depresijo zelo pomemben tudi pogovor, sta tudi pogovor in svetovanje pomemben del terapije. Akupunktura, telovadba in svetovanje se medsebojno dopolnjujejo za najboljši rezultat pri ponovnem vzpostavljanju ravnovesja in ustreznega delovanja Ognja v telesu za hitrejše zdravljenje depresije, kar kažejo tudi številne izkušnje iz prakse.
Najhitrejši rezultati so vidni pri mlajših osebah in pri tistih osebah, ki se spopadajo z depresijo krajše časovno obdobje. Za osebe, ki za depresijo trpijo že dlje časa, pa je tudi zdravljenje nekoliko bolj dolgotrajno, a enako učinkovito.

Comments are closed